De trein stond een paar jaar besluiteloos stil in een tussenstation. Maar op 18 december zette de regering het sein op groen. Er komt nu heel wat op ons af. Red de Keer roept alle hens aan dek. Schrijf u in om u aan te melden voor onze digitale nieuwsbrief en/of om ons actiecomité te versterken. In februari volgt een uitgebreide digitale infosessie met verschillende sprekers.
Gebiedsprogramma Wommelgem-Ranst en omgeving
Bij de laatste verkiezingen (mei 2019) leek alles nog ver weg: “Eerst moet de verkeersknoop ontward zijn.” (CD&V) / “Sp.a blijft tegen de aanleg van een bedrijventerrein op de Keer.” (SP.A) / “Voor uitbreiding van de kmo-zone Ter Straten moet eerst een ontsluiting voor het vrachtverkeer gerealiseerd worden.” (N-VA) / “Dit ENA-plan dus snel schrappen zodat landbouwers, bewoners en fietsers of wandelaars in het gebied eindelijk gerust kunnen zijn.” (Groen) / “Uitbreiding van de Keer naar kmo-(industrie)zone is voor ons niet aan de orde.” (Vlaams Belang)
Maar de Vlaamse regering smelt nu een flink pak dossiers samen in één groot complex project, het “gebiedsprogramma Wommelgem/Ranst”, met planningsprocessen en onderzoeksprojecten rond mobiliteit, omgeving, economie en openbare werken. In die smeltkroes bevinden zich:
- Oosterweel + een 4de en 5de rijstrook op de autosnelweg + doortrekking tram naar Q8 waar een gigantische P&R komt + tweede spoor Antwerpse haven + de nieuwe autoweg A102 tussen Ekeren en rond punt Wommelgem;
- Herstructurering bestaande bedrijventerreinen en creëren aanvullende bedrijfsruimte voor de behoeften in de regio (lees: het ENA op de Keer);
- En tot slot: Groenpool Antwerpen. Dit gaat over - op zich soms zinvolle - initiatieven voor natuur en open ruimte, helaas vooral in ruil voor innames op de Keer. Als u het ons vraagt: het draagvlak om de Keer in te nemen voor industrie was al lang bij bevolking en politici aan het wegebben, en het is niet verboden Groenpool te zien als een operatie om dat draagvlak terug op te krikken.
U vindt die nieuwe Vlaamse beslissing in de bijlage hieronder:
en het eindresultaat van het onderzoek Groenpool vindt u HIER.
Maar de strijd is nog lang niet verloren!
Red de Keer bundelt oude en nieuwe krachten om de Keer zo veel mogelijk te vrijwaren en de belangen van de bewoners te verdedigen. Met “bewoners” bedoelen we bij uitbreiding álle inwoners van de getroffen gemeenten Wommelgem en Ranst, die hun grote, waardevolle groene openruimte op de Keer niet willen verliezen voor fabrieken.
Er is nog tijd. De timing is: eerst Oosterweel realiseren, dan pas de A102 (gepland voor 2030), daarna het 5de rijvak op de E313, bestemd voor het ENA. En dán pas beginnen met het ENA op de Keer.
We strijden verder met onze “oude” én een aantal nieuwe argumenten.
Tot nu toe waren dit onze belangrijkste beweegredenen:
- De rust en de natuur in die 200 ha groene openruimte vlakbij Antwerpen is té waardevol;
- Nog meer verkeer kan niet op een al oververzadigd wegennet + de druk op de woonkernen;
- Het ENA mikt vooral op overslagbedrijven: containers van schepen overzetten op ander transport. Dat is zinvoller in de haven, die dichtbij ligt en waar nog veel industriezone vrij is.
Nieuwe elementen:
- De regering laat het VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) nagaan of aan dit soort bedrijven nog veel nood is, en zo ja: het beste op de Keer en of in de haven zelf?
- De samenleving én alle overheden vinden klimaat en betonstop (nu "bouwshift") steeds belangrijker. Red de Keer benadrukt dat daar dan ook fabrieken en bedrijven onder vallen;
- Nieuw overheidsprobleem: Vlaanderen zal voor Europa moeten buigen i.v.m. het stikstofprobleem. Nederland moest eerder al megalandbouwbedrijven sluiten en verkeersmaatregelen nemen, zoals max. 100km/u op alle snelwegen. In onze media “vreest” men dat zelfs Oosterweel in het gedrang komt: “De stikstofcrisis dreigt onze economie lam te leggen. (…) Dat zou de bouwsector en de verdere ontwikkeling van de haven aan banden leggen.” (DSt 21 dec2020). Als het ENA op de Keer nu al één zekerheid inhoudt, dan is het wel heel veel bijkomend verkeer en dus stikstof;
- De nood aan werkgelegenheid is in onze regio een vals argument, dat bewijzen de tabellen;
- Een deel is overstromingsgevoelig, en op de Keer staan flink wat historisch waardevolle gebouwen.
Wat nu, Red de Keer?
Nieuwe frisse krachten kwamen Red de Keer versterken. We plannen een digitaal infomoment voor alle inwoners van Ranst en Wommelgem, parlementaire vragen, inschakelen van de pers en andere acties. Stuur ons een mailtje om in te schrijven voor de nieuwsbrief en/of ons te versterken! Hou website, facebookpagina “Red de Keer” en onze nieuwsbrief in de gaten voor de exacte datum van de digitale infosessie, met verschillende sprekers.
Comments