top of page
Zoeken

April-mei 2015 - Antwoord op parlementaire vraag over de Keer: deze zomer weten we misschien meer

In maart vroeg Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen) aan de minister een stand van zaken, want het wordt tijd dat de bewoners eindelijk zekerheid krijgen. Volgens het (niet altijd duidelijke) antwoord komt er weldra overleg met de gemeenten en met de ‘stakeholders’ – dus ook met Red de Keer, veronderstellen wij. Nog voor de zomer zou er ‘iets’ beslist worden. Maar wat? De volledige driedubbele vraag en de antwoorden vindt u hier.

Het belangrijkste uit de tekst van Ingrid Pira: “(…) Intussen zijn we 2015 en blijft de onzekerheid over de toekomst van dit gebied verder bestaan bij omwonenden en landbouwers.

  1. Wat is de stand van zaken van dit dossier? Zijn de bijkomende studies intussen afgerond? Wat hebben ze opgeleverd?

  2. Op welke manier wordt er vandaag verder gewerkt? Wordt de “zoekzone” voor extra industriezone op De Keer verlaten? Of wordt er verder gewerkt op deze piste?

  3. Welke timing stelt de minister voorop voor de volgende stappen in dit dossier?”

Uit het moeilijk geformuleerde antwoord menen we het volgende te begrijpen:

  1. Er is inderdaad een probleem van ontsluiting van de geplande industriezone. Het is nog altijd wachten op het resultaat van twee studies: één over de autosnelweg, en een andere over het tweede goederenspoor voor de Antwerpse haven.

  2. Er wordt dus verder aan de studies gewerkt. Pas daarna kan de ‘tweede fase’ voor Wommelgem/Ranst aanvangen.

  3. De regeringsbeslissing over de verdere ‘programmatie’ en aanpak van het ENA valt nog deze zomer. Vooraf komt er in mei een infomoment voor de lokale besturen en overleg met de ‘stakeholders’.

De beslissing die deze zomer zou vallen, heeft dus misschien enkel te maken met de verdere werkwijze of richting die men wil inslaan. Wij hopen natuurlijk dat het een heel ander soort beslissing is: namelijk dat de schrapping van het ENA op De Keer op de agenda staat.Infomarkt over ENA:

op 19 mei in Geel of op 26 mei 2015 in Hasselt


Bij het gemeentebestuur van Ranst wist men bij navraag door Groen nog niets over dat geplande ‘infomoment’. Maar toen we op 23 mei naar de administratie Ruimtelijke Ordening in Brussel belden, vernamen we dat er zeer binnenkort een infomarkt plaatsvindt over het hele ENA (= van Antwerpen tot Hasselt), onder de noemer ‘10 JAAR ECONOMISCH NETWERK ALBERTKANAAL'.


In de uitnodiging voor deze infomarkt lezen we: “U en alle inwoners van uw gemeente zijn van harte welkom tijdens onze infomarkt op 19 mei in Cultureel Centrum de Werft in Geel of op 26 mei in het Vlaams Administratief Centrum in Hasselt, telkens van 16:00 uur tot 20:00 uur. Inschrijven is niet nodig.”

Red De Keer zal daar zeker aanwezig zijn om ons licht op te steken en om de nodige vragen te stellen. Ook zullen we onszelf uitnodigen als belangrijke ‘stakeholder’ op het in het antwoord vermelde overleg dat gepland wordt…

We houden u op de hoogte!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


blogpost zwerfvuilactie de keer 2021
bottom of page