Op 19 maart tekenden dik meer dan honderd mensen present, een niet mis te verstane steun voor Red de Keer. Een forse opsteker was ook de speech van Leo Van Broeck, voormalig Vlaams Bouwmeester: “Deze open ruimte betonneren zou misdadig zijn”.
Al tijdens zijn termijn als Vlaamse Bouwmeester durfde Leo Van Broeck tegen zere benen en heilige huisjes schoppen - ook van ministers – altijd radicaal opkomend voor het behoud en herstel van open ruimte en natuur. Dat deed hij als ‘ambassadeur’ van de Grootouders voor het Klimaat opnieuw bij de opening van onze wandeling. Logisch, want onder onze argumenten voor het behoud van de Keer staat het belang van open ruimte voor het klimaat vooraan. Ook lokale politici en twee Vlaamse parlementsleden gaven present. Nieuwe vragen zullen aan de regering gesteld worden.
Eerst stelde onze woordvoerder Nick Hannes het opzet van deze wandeling van 7 km voor aan pers en publiek: een tiental QR-posten geven onderweg uitleg over de geschiedenis, de natuur, het waardevolle erfgoed enz. Met deze permanent bewegwijzerde wandelroute willen we de Keer meer zichtbaarheid geven, volk van buitenaf aantrekken, en zo aandacht vragen voor de Vlaamse plannen om de Keer met 200 ha industrie te betonneren. De betonstop (die véél vroeger dan 2040 moet ingaan) telt evengoed voor industrie als voor woningen. En nee dit is geen nimby-kwestie, dit gaat om het nut van een groot groen gebied zoals de Keer voor de wijde verstedelijkte omgeving errond: als spons, als luchtkoeler, en voor het grondwaterpeil. En als mooi, rust brengend gebied ook, ja.
Lieve Van Damme stelde de Grootouders voor het Klimaat voor, die al een paar maanden nauw met Red de Keer samenwerken. Zij zijn een onafhankelijke beweging, sociaal bewogen en geëngageerd, die een leefbare wereld willen doorgeven aan de volgende generaties. Ze roepen met leeftijdgenoten en met andere organisaties op tot actie voor een dringend en doortastend klimaatbeleid.
Forse opsteker voor ons klimaat-argument
Dan was het de beurt aan Leo Van Broeck. Die laatste was en is veel personen tegelijk: architect, ingenieur, professor stedenbouw aan KUL, en van 2016 tot medio 2020 de Vlaamse Bouwmeester. Hij coördineerde ook samen met klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid, dat voor Youth for Climate voorstellen uitwerkte voor een ambitieus en ernstig klimaatbeleid (2020).
Tientallen wandelaars bleven aan de veldkapel, de eerste QR-post, staan om samen met pers en politici aan zijn lippen te hangen. We vatten hieronder enkele gevatte uitspraken samen. (Een langere samenvatting vindt u HIER).
"Er is maar 3% natuur in Vlaanderen overgebleven. We moeten ruimte teruggeven aan de natuur."
"Een betonstop hier zal niet volstaan, de natuur op de Keer redden zou méér vereisen."
"De betonstop hóéft geen geld te kosten: het meenemen van bouwrechten naar waar in de hoogte en dichter samenwonen wél zinvol is, die regeling bestaat in Amerika al honderd jaar."
"De betonstop uitstellen, nu nog verkavelen in groen gebied of een industriezone plannen in open ruimte, dat is te dwaas voor woorden."
"En de natuur 'veerkrachtiger' maken tegen de klimaatopwarming is fout, zoals een mishandelde vrouw veerkrachtiger maken tegen de klappen."
"Jullie strijd om de Keer te redden is een cruciale strijd! Laat ons die strijd niet te braaf willen voeren."
- - - -
Al van vóór 10u waren de eerste nieuwsgierige wandelaars gepasseerd bij het standje waar vrijwilligers van Red de Keer uitnodigden op een drankje, uitleg gaven en wezen op de petitie en de nieuwsbrief. Om 14u vond het hoogtepunt plaats met pers, politici en de toespraak van Leo Van Broeck. Om 16u – het was mooi geweest, de zon scheen nog altijd – was het tijd om op te ruimen. Dank aan de Grootouders voor het Klimaat, aan hun ambassadeur Leo Van Broek, aan al de vrijwilligers die deze wandeling in de praktijk hielpen waar maken, en aan al wie aanwezig was!
Vandaag combi wandeling A/B gedaan eerst en vooral mooie wandeling.
Hier en daar een bordje bij zou nog wel verbetering zijn.
Mss een foldertje al dan niet online met verschillende startpunten ?