top of page
Zoeken
  • reddekeer

Rustbank en bloemen: inhuldiging nieuwe elementen wandeling de Keer

Zondagnamiddag 11 juni: ondanks de verzengende hitte toonden vijftig sympathisanten hun bezorgdheid voor de open ruimte op de Keer. Die wordt bedreigd door de plannen van de Vlaamse regering om hier 200 hectare in te palmen voor een nieuwe industriezone. Onaanvaardbaar, vinden de aanwezigen, zeker in tijden van klimaatcrisis waarin elke morzel open ruimte goud waard is. Ook de Grootouders voor het Klimaat waren opnieuw van de partij.

Vijftig moedigen trotseerden de hitte en toonden hun bezorgdheid voor de bedreigde open ruimte op de Keer in Wommelgem-Oelegem. (foto's E. Van Tulden)Red de Keer voert al bijna twintig jaar actie. Vorig jaar lanceerde ons comité een wandelroute van 7 km met QR-codes die uitleg geven over de waardevolle elementen in dit mooie en rustige landbouwgebied. En afgelopen weekend volgde de inhuldiging van twee nieuwe elementen in die wandeling: enerzijds een gloednieuwe bloemenwandeling waarbij de wandelaars via de QR-codes geholpen worden om enkele bijzondere bloemen te ontdekken, en anderzijds: een nieuwe zelfgemaakte rustbank met een eigen verhaal.


Nick Hannes, woordvoerder van Red de Keer: “Blij dat wel vijftig mensen ondanks de hitte met hun aanwezigheid tonen dat de open ruimte op de Keer behouden moet blijven.”


Het initiatief voor de rustbank halverwege de wandeling is te danken aan een fijne samenwerking tussen Red de Keer, Humanistisch Verbond Schijnvallei, HouTHart (Sociaal - Duurzaam – Houtwerk met hergebruik), MeeAnders (Ranstse burgerinitiatieven en verenigingen maken samen de leefomgeving aangenamer, biodiverser en gezonder), Lo Petillante (Ontmoetingscentrum) en OERBloemen (burgerinitiatief voor meer bloemen in Ranst).


De "plechtige onthulling" van de rustbank


Niemand was beter geplaatst dan dokter Dirk Avonts, ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat en auteur van het kersverse boek “Natuur op Doktersvoorschrift” , om tijdens deze dubbele inhuldiging de sympathisanten toe te spreken. Zijn boek staat boordevol wetenschappelijke bewijzen van de medische waarde van groen, natuur en biodiversiteit in onze leefomgeving.

Dokter Dirk Avonts, ambassadeur Grootouders voor het Klimaat: “Het is bewezen dat de aanwezigheid van genoeg natuur en biodiversiteit in onze omgeving, een sterke genezende kracht hebben.”


Een citaat uit zijn toespraak:

“Natuur is meer dan decor. Het doet het stressniveau en depressies dalen, méér dan medicatie doet. Deze bank nodigt uit om te gaan zitten en … niets te doen. Je hersenen even een time-out te gunnen. Tegelijkertijd zegt deze bank: Dit landschap moet zo blijven. Je zet geen rustbank in een industriegebied.”

Muzikant Carl Boeckx bracht tot slot enkele toepasselijke nummers, en de aanwezigen zongen enthousiast mee. (foto Red de Keer)

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


blogpost zwerfvuilactie de keer 2021
bottom of page