top of page
Zoeken
  • Red de Keer

Zondag 9 maart 2008 - Red de Keer informeert buurt

Wel 100 aanwezigen hoorden in café De Eenhoorn hoe het bezoek aan minister Van Mechelen verlopen was, en welke bezwaren bij het lopende plan-MER te maken waren.
Zondagvoormiddag 9 maart liep café De Eenhoorn al snel vol met belangstellenden en was het drummen om een staan- of zitplaatsje te vinden. De Keerenaars kregen uitleg over de huidige stand van zaken. Een delegatie was immers gaan praten met Vlaams minister Van Mechelen (Open VLD - o.a. verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening).

Voor De Keer (in de plannen steevast vermeld als ‘Wommelgem-Ranst‘) denkt men in de eerste plaats aan een bestemming als ‘TDL-centrum’ (transport, distributie en logistiek). Er wordt anderzijds ook onderzocht of hier giftige en gevaarlijke Seveso-bedrijven zouden kunnen komen, maar daar werd in het contact met de minister niet op ingegaan.


Uit het gesprek met de minister bleek ondubbelzinnig dat de plannen voor De Keer zeer reëel zijn: 200 ha van de agrarische ruimte zou moeten plaats ruimen voor industrie. De minister erkende wel dat De Keer een ‘moeilijk’ gebied is door de problemen rond de mobiliteit en de huidige bewoning. Hij zal zeker eerst de resultaten van de studies afwachten alvorens een definitieve beslissing te treffen samen met de hele regering. Maar ook een nul-scenario, d.w.z. De Keer die toch groen blijft, is dus nog altijd niet uitgesloten… dat onthoudt Red de Keer ten minste uit het gesprek met de minister.


Een ander aspect waar de buurtbewoners over werden geïnformeerd, was de kennisgevingsfase van het plan-MER (milieueffectrapport) voor het hele ENA-gebied: d.w.z. de industrieplannen langsheen het hele Albertkanaal van Antwerpen tot Hasselt. Tot 16 maart kon de bevolking opmerkingen toevoegen aan het opzet van die studie. Maar op geen enkele officiële

manier waren de omwonenden hiervan ingelicht. In De Eenhoorn tekende bijna iedereen dan ook de lijst met opmerkingen die door Red de Keer – met de gewaardeerde technische inbreng van Red de Voorkempen - was opgemaakt. De lijst met handtekeningen werd inmiddels aan de Vlaamse overheid bezorgd.


Er was veel volk, dat met veel aandacht de plannen aanhoorde. De omwonenden deelden vooral hun bezorgdheid over de haalbaarheid van dit hele project, de timing en het waarom.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


blogpost zwerfvuilactie de keer 2021
bottom of page