top of page
Zoeken
  • reddekeer

9 mei 2023 - Een uitnodiging aan jullie en een lange brief voor het parlement

Bijgewerkt op: 21 mei 2023

Uitnodiging: zondag 11 juni – 14u - inhuldiging rustbank & bloemenwandeling

  • Hapje, drankje, en toespraak door dokter Dirk Avonts

  • Daarna met wie wil: (een deel van) de wandeling “inwijden”, op zoek naar onze bloemenrijkdom! Dirk Avonts is ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat, dus perfect op zijn plaats bij Red de Keer. Ons belangrijkste argument tegen 200 ha nieuwe industrie is immers het klimaat: het behoud van de open ruimte is de beste klimaat-maatregel die men zich kan voorstellen. Dirk schreef met twee andere auteurs dit jaar “Natuur op Doktersvoorschrift”, over de wetenschappelijke bewijzen van het geneeskundig nut van natuur, bomen, planten, bloemen… Meer over Dirk Avonts vind je HIER.

Waarom zou jij naar onze inhuldiging komen? Velen van jullie kennen onze wandeling met QR-posten al. Misschien was je zelfs aanwezig bij de inhuldiging in maart vorig jaar. => We nodigen jullie nu opnieuw uit, voor de inwijding van een driedubbele verrijking:


1. Een heel speciale rustbank

Ongeveer in het midden van de wandeling staat er vanaf nu een heel speciale houten rustbank, in de buurt van Keerbaan 8 (= doodlopende zijstraat van de Keerbaan zelf). Dit initiatief is te danken aan een fijne samenwerking tussen Red de Keer, Humanistisch Verbond Schijnvallei, HouTHart (Sociaal - Duurzaam – Houtwerk met hergebruik), MeeAnders (Ranstse burgerinitiatieven en verenigingen maken samen de leefomgeving aangenamer, biodiverser en gezonder), Lo Petillante (Ontmoetingscentrum) en OERBloemen (burgerinitiatief voor meer bloemen in Ranst). (foto: De lijm droogt. Binnenkort wordt de bank halverwege de wandeling in de grond bevestigd)


Rond de splinternieuwe bank komen we op 11 juni om 14u samen om ze plechtig in te huldigen, met een hapje en een drankje en luisterend naar de wijze woorden van Dirk Avonts, altijd goed voor een hart onder onze riem!
2. Toekomstig bloemenveld voor de bijen Vlakbij die bank tonen we nu al de plaats waar we later dit jaar een bloemenveld voorbereiden door bloembollen in de grond te planten. Bloemen zijn goed voor bijen en andere insecten, en dus ook voor de vogels en voor de biodiversiteit in het algemeen. In de toekomst kunnen hier nog een bijenhotel en vlinderkasten bijkomen.


3. Ontdek de bloemen op de Keer De bestaande 11 QR-posten geven uitleg over de oude en de recentere geschiedenis en het waardevolle erfgoed op de Keer.

Maar wij willen aan iedereen ook de schoonheid van de wilde bloemen in onze bermen tonen: wat een rijkdom! Elk seizoen bloeien andere bloemen. Daarom splitsten we de info over de bloemen in “vroege lente”, “latere lente” en “zomer”. Met telkens een foto en wat uitleg over een aantal interessante bloemen. Die info kan je vooraf downloaden en printen om tijdens de wandeling te bekijken, ofwel krijg je alles te zien op je gsm dankzij drie nieuwe QR-posten.Brief aan alle Vlaamse parlementsleden uit onze provincie: het koekoeksei van de regering


Wij stuurden aan alle Vlaamse parlementsleden uit onze provincie een lange brief met uitleg over de tegenstrijdige verhouding tussen het ENA-plan voor 200 ha industrie op de Keer en het complex project De Nieuwe Rand. Dat laatste omvat alle toekomstige infrastructuurplannen ten oosten van Antwerpen inzake mobiliteit, klimaat en leefbaarheid.Onze brief begint als volgt: “De Nieuwe Rand en het Vlaams koekoeksei: 200 ha nieuwe industrie in Wommelgem-Ranst - Weet het Vlaams parlement voldoende wat hier gaande is?”


Een citaat: “Red de Keer kan zich achter veel doelstellingen van De Nieuwe Rand scharen: leefbaarheid, betere mobiliteit en modal shift, meer natte natuur en andere klimaatmaatregelen, … Maar dat leidt ons tot de volgende conclusie: in plaats van de Keer te betonneren als industriezone, is het behoud ervan als grote open ruimte met een groot deel natte natuur dé klimaatmaatregel bij uitstek. In die visie is de Keer als open ruimte dus perfect op zijn plaats bínnen De Nieuwe Rand, die immers volgens de plannen hard op zoek moet naar veel nieuwe natuur ter compensatie voor alle geplande nieuwe infrastructuur ten oosten van Antwerpen, in deze zo volgebouwde regio vol oprukkende verstedelijking. De open ruimte op de Keer hoort dus 100% thuis in De Nieuwe Rand!

U vindt de volledige brief hier:

Brief aan Vlaams parlement
.pdf
Download PDF • 193KB

Erg aan te raden lectuur, zeker ook omdat er veel uitleg in staat over De Nieuwe Rand, een gigantisch infrastructuurproject dat voor onze hele regio erg bepalend zal zijn de komende decennia.
240 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


blogpost zwerfvuilactie de keer 2021
bottom of page